logo

home | nieuws | 1e gesprek | bureau | contact

 

Kleinde huisjes (Tiny Houses)
Inzending voor de prijsvraag 'Smalle beurs, kleine huisjes' uitgeschreven door het Architectuurcentrum Twente:

"Een klein huisje voor weinig geld waar toch alles in zit wat je nodig hebt en niet meer. Op een plek ergens in de vrije natuur, in de duinen, op een stukje braakliggend grond in de stad, of gewoon ergens in iemand zijn achtertuin waar je voor een klein bedrag per maand een stukje grond huurt. Ons ontwerp is een grotendeels autarkische en mobiele woning uit twee delen. De afmetingen zijn gebaseerd op wat maximaal over de weg getransporteerd mag worden op een vrachtwagen met oplegger combinatie. Hieruit zijn twee te koppelen delen ontstaan. Een deel bevat de keuken en woonkamer op een oppervlakte van 11.5 m2 en is een liggend deel. Het tweede deel bevat de badkamer, twee slaapkamers en techniek/opslag ruimte. Dit deel is het staande deel. Beide delen zijn voorzien van een stalen 'slee' onderstel wat het geschikt maakt voor transport en als fundering de woning stabiel houdt. Het staande deel heeft een tweede slee constructie speciaal om horizontaal getransporteerd te kunnen worden.

De EenTweeSlee woning is deels autarkisch. Dat wil zeggen het voorziet in de eigen energie behoefte door middel van zonnecollectoren en heeft geen vaste rioolaansluiting nodig. Al het afvalwater wordt opgeslagen en kan periodiek afgevoerd/opgehaald worden. Rest alleen een schoon (koud) water aansluiting. De elektrische boiler zorgt voor warm tapwater. Een dikke bio based isolatielaag zorgt ervoor dat er minimaal verwarmd hoeft te worden met elektrische kacheltjes.

De woning kan nagenoeg overal geplaatst worden, behalve een wateraansluiting (via een ingegraven tuinslang!) zijn er geen verdere faciliteiten nodig. De woning kan prefab gebouwd worden en vanuit de fabriek op transport gezet worden. Na een aantal maanden of jaren kunnen de twee delen weer losgekoppeld worden en vervoerd worden naar een volgende plek".

 

fort isabella

Liggend deel bevat het wonen. Staande deel het slapen, wassen en techniek

 

1

Doorsnede

 

 

 

Project: Tiny House (eentweeslee) / Prijsvraag Smalle beurs kleine huisjes
Opdrachtgever : Architectuurcentrum Twente
Locatie : Enschede
Status : Prijsvraag, eervolle vermelding
Jaar : 2016

back to top | home